tiistai 24. helmikuuta 2009

Kolmen viljan piirakat

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Kamomillalla on tänään vapaapäivä leipomostaan, joten tänään ei tule satua - tulee vain resepti.


Kolmen viljan piirakat
(n. 18 kpl eli kaksi pellillistä)

Taikina:

2 dl maissijauhoja (ei maissitärkkelystä eli maizenaa)
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 rkl unikonsiemeniä
0,5 dl öljyä
2 dl nestettä (vettä tai kasvimaitoa, itse käytin soijamaitoa)

- Sekoita ensin kaikki kuivat aineet kulhossa
- Sekoita joukkoon öljy ja neste ja sekoita taikina tasaiseksi. Itse sekoitin käsin, ikään kuin olisin ollut tekemässä hiivataikinaa
- Jos taikina tuntuu tahmealta, lisää jauhojen määrää ruokalusikallinen kerrallaan


Täyte:

1 dl hirssiä (+ 3dl vettä ja 0,5 tl suolaa)
100 g tofua
muutama kukkakaalin nuppu
10 cm pala kesäkurpitsaa
sipuli
tomaatti
paprika
mausteita (itse käytin meiramia, oreganoa, maustepippuria, karria ja yrttisuolaa)
öljyä paistamiseen

- Keitä hirssi suolalla maustetussa vedessä. Oman hirssipakettini mukaan tähän kuluu aikaa noin 25 minuuttia. Hirssin poristessa voit valmistella muut täytteen aineet
- Leikkaa tofu ohuiksi siivuiksi esimerkiksi juustohöylällä ja paista pannulla
- Leikkaa tofun paistuessa kukkakaali, kesäkurpitsa ja sipuli pieniksi paloiksi. Kun tofu on valmis, kaada se pois pannulta ja paista seuraavaksi kukkakaali, kesäkurpitsa ja sipuli. Lisää mausteet tässä vaiheessa. (Mikäli hirssi on puuromaista, on mausteiden lisääminen hirssin sekaan hieman hankalaa.)
- Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää joukkoon pienitty tomaatti ja paprika sekä keitetty hirssi ja paistettu tofu


Piiraiden valmistus:

- Kaulitse taikina mahdollisimman ohueksi levyksi
- Leikkaa taikinasta neliskulmaisia paloja veitsellä tai taikinapyörällä
- Nosta neliön keskelle lusikallinen täytettä ja nosta kaksi vastakkaista kulmaa ylös. Painele taikinan reunat tiukasti toisiinsa siten, että saat kolmion mallisia piirakoita. Piirakkaa voi hieman litistää litteämmäksi
- Painele piirakoiden pintaan haarukalla muutama reikä ja halutessasu voitele piirakat öljyllä
- Paista 225 C-asteessa 10-12 minuuttia. (Piiraat eivät erityisemmin saaneet uunissa väriä, joten ei kannata jäädä odottelemaan pinnan ruskistumista, ettei kuoresta tule kuivaa..)


Näiden piiraiden täytteenä voi toki käyttää mitä tahansa muutakin kuin listassani mainittuja aineksia! Suosittelen käyttämään sellaisia ainesosia, joista itse tykkäät.

Nämä ovat ehkä hieman työläitä valmistaa, mutta lopputulos on yllättävän hyvä. Olen viime aikoina käyttänyt leivonnassa paljon maissijauhoja, ja se tuokin leipään ja muihin suolaisiin leivonnaisiin kivan maun ja totutusta poikkeavan rakenteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu