perjantai 2. lokakuuta 2009

Puolukkainen juustokakku


Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Puolukkainen juustokakku sopii oikein hyvin syksyiseen kahvipöytään. Tästä huolimatta yllätin itseni tänään ostamalla torilta neljä litraa puolukoita. Olen ollut niin laiska, etten ole kerännyt marjoja pakastimeen ensi talven varalle. Olen ollut myös niin saamaton, etten ole edes ostanut marjoja pakastimeen. Tällä hetkellä puolukat (ja karpalot) taitavat olla ainoita torilta löytyviä marjoja, joten ilmeisesti päätin kompensoida pakastimeni marjattomuutta puolukoilla :)

Tämän kakun kanssa meinasi käydä hieman köpelösti, sillä muistin agar-agar-tilanteeni paremmaksi, kuin mitä se oikeasti olikaan. Käytin kakun juusto-osioon tosi vähän agar-agaria, mutta tästä huolimatta kakku pysyy koossa, kuten kuvasta näkyy. Olen kuitenkin varmuuden vuoksi tuplannut agarin määrän kirjoittamaani reseptiin, jotta puolukkahyydyke varmasti hyytyy.

Agar-agar on merileväpohjainen hyytelöimisaine, jota voi käyttää liivatteen sijaan erilaisissa leivonnaisissa. Onpa sitä joku käyttänyt myös kananmunan sijaan pullien voitelemisessa! Agar-agaria saa sekä hiutaleina että jauheena. Hiutaleet maksavat vähemmän, mutta niitä tarvitaan enemmän ja luonnollisesti jauhe maksaa enemmän, mutta sitä tarvitaan vähemmän. Jauheen liuottaminen nesteeseen käy nopeammin kuin hiutaleiden, mutta en pidä tätä asiaa hiutaleiden kohdalla erityisen ongelmallisena.

Aloita juustokakun valmistaminen jo edellisenä päivänä laittamalla purkillinen (500 g) Alpron maustamatonta jukurttia valumaan kahvinsuodattimeen (& jääkaappiin). Näin jukurtista tulee paksumpaa, pehmeämmän makuista sekä tuorejuustomaisempaa. Myös Alpron vaniljanmakuinen jukurtti voisi ehkä sopia tähän tosi hyvin - en vain osaa sanoa, käyttäytyykö se valutettaessa jotenkin erilailla kuin maustamaton jukurtti. Onko joku kokeillut?

Tästä ohjeesta tulee melko suuri juustokakku. Tarvitset sitä varten halkaisijaltaan noin 23 cm irtopohjavuoan tai muun vastaavan sopivan vuoan. Voit leikata irtopohjavuoan pohjalle pohjan kokoisen palan leivinpaperia, jonka avulla juustokakku on helppo siirtää tarjoiluastiaan.

Juustokakun pohja
  • 200 g keksejä, esimerkiksi kaurakeksejä (katso vegaaniset keksit täältä!)
  • 0,5 dl sulatettua Tummansinistä Keiju-margariinia
Hienonna keksit käsin, kaulimella, tehosekoittimella tai muulla sopivalla tavalla. Lisää joukkoon sulatettu margariini. Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Juustokakun täyte
  • 1 prk vatkattavaa Soyatoo-kermavaahtoa (tai 300 g muuta vastaavaa)
  • 1 prk Alpron maustamatonta soijajukurttia valutettuna
  • 0,5 dl sokeria
  • 2 dl puolukkasosetta
  • 1 dl vettä
  • 4 rkl agar-agar-hiutaleita
Vatkaa Soyatoo vaahdoksi ja sekoita siihen valutettu soijajukurtti, puolukkasose sekä sokeri. (Maista seosta ja lisää sokeria, jos seos tuntuu liian happamalta.)

Keitä vettä ja agar-agar-hiutaleita niin kauan, että hiutaleet ovat liuenneet veteen. Tähän voi mennä jopa kymmenen minuuttia, joten ei kannata hermostua.. Sekoita agar-agar-vesi puolukkaseokseen nopeasti vatkaten, jottei seokseen muodostu ikäviä klönttejä. Levitä seos juustokakun pohjan päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi.

6 kommenttia:

  1. Kokeilin kerran agar-agaria, eikä tulos ollut millään asteikolla tyydyttävä. Olisikohan syynä sitten ollut se, etten keittänyt sitä tarpeksi pitkään... käytin kylläkin jauhetta enkä hiutaleita. Pitäisi varmaan testata uudestaan, mutta ensimmäisen kokemuksen perusteella ajatuskin tympii. :P

    VastaaPoista
  2. En oo itse hirveen montaa kertaa agar-agarin kanssa touhuillut, mutta kyllä se mulla aina on toiminut. Vaikkakin olen hiukan hatusta heitellyt niitä määriä, paljonko sitä mihinkin tarvitsee.

    Mä luulen, että agar-agar on niitä elintarvikkeita, joista ei oikein voi sanoa mitään varmaa ja joiden toiminta perustuu lähinnä kuun kiertoon ja siihen, onko muistanut puhaltaa hopeapilliin ennen agar-agarin kaapista ottamista ;)

    Kyllä mä silti suosittelen kokeilemaan agar-agaria edelleen. Mun käsitys siitä keittämisestä on sellainen, että sen tarkoitus on vaan saada agar-agar liukenemaan nesteeseen. Jospa se sitten ei vaan oo sulla liuennut tai sitten se on jäänyt kattilan pohjaan kiinni, sillä niinkin voi käydä. Tai sitten sulla vaan on ollut jotenkin hassua agar-agaria (viittaus toiseen kappaleeseen).

    VastaaPoista
  3. Ihana resepti! Koitin löytää vegaanista "juustokakun" ohjetta, mutta en löytänyt mieleistäni. Ajattelin vielä, että jos olisi puolukkaa mukana, niin täydellistä... Ja tässä se nyt on. Päivän piristys, kiitos :)

    VastaaPoista
  4. Hei! Kuinka paljon tähän ohjeeseen pitäisi laittaa tuota agar-agar jauhetta, koska minulla ei satu olemaan hiutaleita.. ? En ole ikinä ennen kokeillut agaria, joten apua tarvitaan! :)

    VastaaPoista
  5. Moi, Anonyymi! Tein jouluna karpalojuustokakkua lähes samalla ohjeella: http://kamomillankonditoria.blogspot.com/2009/12/karpalojuustokakku.html Laitoin siihen 4 tl agarjauhetta.

    Koska tällaisessa kakussa agar agar liotetaan hyvin pieneen määrään nestettä, tulee siitä todellista liisteriä. Kun agarnesteen sekoittaa siihen muuhun massaan, niin siinä pitää olla mukana sähkövatkain, jotta agar ei hyytelöidy klimpeiksi. Parasta olisi varmaan se, että toinen henkilö kaataa agarhyytelöä massan sekaan ja toinen huolehtii sähkövatkaimen avulla siitä, että ne sekoittuvat kunnolla.

    Agar agarin käyttö ei ole salatiedettä, vaikka se voikin joskus olla aika kinkkistä :)

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu