sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Sitruunapiirakka (gluteeniton)


Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Huom! Tästä linkistä löydät uudemman ja paremman version samasta leivonnaisesta.

Tämä piirakka on kirpeän makea. Täytteeseen käytettävä tofu ei maistu lainkaan valmiissa leivonnaisessa, joten tätä ohjetta voi huoletta kokeilla, vaikka tofu ei olisikaan oman makumaailman ykkössuosikki. Joillekuille sitrushedelmien kuorten maku voi olla turhan voimakas - itse kyllä tykkään siitä. Mikäli et halua käyttää täytteessä sitruunankuorta, voit vallan hyvin jättää sen pois.

Olen valmistanut sitruunapiirakka usein Colleen Patrick-Goudreaun The Joy of Vegan Baking -kirjan Lemon Bars -ohjeella. Tämän piirakan täyte on muunnettu Patrick-Goudreaun reseptistä metriseen järjestelmään sopivaksi ja hieman viilailtu järkevämpiin mittoihin muutenkin. Alkuperäisessä reseptissä pohjana ei ole keksipohja, vaan pohja valmistetaan taikinasta ja esipaistetaan. Koska minulta löytyi sopiva määrä gluteenitonta keksiä, päätin tehdä tälle piirakalle keksipohjan. Se toimi erittäin hyvin.

Mikäli käytät pohjaan gluteenittomia keksejä ja täytteessä gluteenittomia jauhoja, sopii piirakka myös keliaakikoille ja vehnäyliherkille.

Keksipohja
  • 200 g keksejä (täällä lista vegaanisista kekseistä)
  • 50 g vegaanista margariinia (esim. tummansininen Keiju)
  1. Sulata margariini.
  2. Murskaa keksit.
  3. Sekoita margariini keksimurskan joukkoon.
  4. Painele n. 22-senttisen pyöreän vuoan pohjalle tiiviiksi ja tasaiseksi kerrokseksi.
Sitruunatäyte
  • 150 g pehmeää tofua
  • 3 dl sokeria
  • (Sitruunan raastettu kuori)
  • Kahden sitruunan mehu (n. 1 dl)
  • 2 rkl (30 ml) riisi- tai vehnäjauhoja
  • 2 rkl (30 ml) maissitärkkelystä tai perunajauhoja
  1. Soseuta tofu tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
  2. Lisää sokeri, (sitruunan kuori) ja sitruunamehu ja sekoita.
  3. Lisää vielä jauhot ja tärkkelys ja sekoita.
  4. Kaada sitruunatäyte keksipohjan päälle ja paista 180 C-asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.
  5. Koristele jäähtynyt piirakka tomusokerilla.

6 kommenttia:

  1. Hei! Muistatko minkä kokoinen vuoka sulla oli tässä reseptissä? :) Näyttää syötävän hyvältä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, aika varmasti n. 22-senttinen pyöreä vuoka. Tää on niin vanha ohje, että muistikuvat ei oo kauhean hyvät :)

      Poista
    2. Hupsis, olihan se tuossa ohjeessa mainittu, luin liian hätäisesti :)

      Poista
    3. Kyllä sä luit ihan oikein :) Mä lisäsin sen tuonne sun kommentin jälkeen.

      Poista
    4. Vielä sellainen kysymys, että ootko kokeillut pakastaa tätä? Pitäisi tehdä noin 100 hengelle ja pakastaminen helpottaisi urakkaa. Mitenköhän täyte ja pohja reagoi pakastuseen ja sulatukseen?

      Poista
    5. Vastailinkin sulle jo Facebookissa, mutta kerron myös täällä, jos joku muu ihmettelee samaa :) En oo itse pakastanut tätä. Saattaa olla, että täyte ei erityisemmin tykkää pakastamisesta. Jos tämän kuitenkin pakastaa, kannattaa tämän antaa sulaa hitaasti jääkaapissa.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu