torstai 30. syyskuuta 2010

Kinuski ja kinuskikermavaahto

Kinuskikermavaahdosta taisi tulla uusi suosikkikuorrutteeni ja -kakuntäytteeni. Myös kinuski taitaa päästä sellaisenaan piakkoin kakun päälle siitä tuli sen verran hyvää, että sitä keitellessä poltin kieleni.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Kinuski
  • 1,5 dl fariinisokeria
  • 1 dl kaurakermaa
  1. Mittaa kaurakerma ja fariinisokeri kattilaan ja käännä levy päälle.
  2. Kun seos kuplii, pienennä hieman lämpöä ja keitä 510 minuuttia jatkuvasti sekoitellen.
  3. Kun kinuskia tiputtaa pienen tipan kylmään veteen ja sitä voi hieman muovailla, on kinuski valmista. Kinuskia ei kannata keittää liian kauan, jotta se ei kovetu käyttökelvottomaksi.
Kinuskikermavaahto
  • 1 annos kinuskia (ohje yllä)
  • 2 dl vatkautuvaa kasvikermavaahtoa
  1. Vatkaa jääkaappikylmä kasvikermavaahto mahdollisimman jämäkäksi vaahdoksi.
  2. Lisää joukkoon jäähtynyt kinuski ja sekoita tasaiseksi.
  3. Pursota tai levitä haluamallasi tavalla kakun tai pikkukakkusen päälle tai käytä täytteenä.
Käytin GoGreenin kaurakermaa ja Vispiä kinuskikermavaahdon valmistamiseen, joten en mene takuuseen muiden kasvikermojen ja kasvikermavaahtojen toimivuudesta. Voisin kuvitella, että SoyaToo!:n vatkattava kermavaahto toimisi tässä rakenteellisesti paremmin, koska siitä saa jämptimpää vaahtoa (ja koska se ainakin omasta mielestäni on parempaa kuin GoGreen).

Kuvan pikkukakkusena toimii Colleen Patrick-Goudreaun The Joy of Vegan Baking -kirjan Chocolate Cake -ohjeella leivottu pikkukakkunen. (Lisää tekstiä kyseisestä kirjasta on tulossa myöhemmin.) Kinuskikermavaahdon päälle on raastettu riisimaitosuklaata.

10 kommenttia:

  1. Nam nam,näyttävätpä hyviltä. Kinuski on ihanaa!

    Tiedätkö Kamomilla, onko GoGreenin vispi ollut aina 20 prossasta? Tuntuu, että koostumus olisi muuttunut, mutta en ole aivan varma.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Tiina :) Aion kyllä seuraavalla kerralla laittaa vielä enemmän kinuskia kermavaahdon sekaan. Toivottavasti se seuraava kerta tulee pian :D

    GoGreen on myös mun mielestä muuttunut, mutta en tiedä sen tarkemmin, miten. Käytin sitä suht paljon silloin, kun se tuli Suomen markkinoille. Kun Raisio(?) lopetti sen valmistamisen ja GoGreeniä alettiin maahantuoda Ruotsista, muuttui tuotteen koostumus ja välttelin sitä pitkään. En tiedä, muuttuiko koostumus jossain vaiheessa uudelleen, mutta nyt tuo on mielestäni jälleen aivan kelpoa kermavaahtoa.

    VastaaPoista
  3. Tuntuu, että vispiä vois oikeesti jopa pursottaa kakkuihin. Ehkä rasvan määrä on vaan lisääntynyt? Täytyy vielä tutkailla asiaa netistä, ihan vain mielenkiinnon takia. Tuntuu siltä, että kasviskermoihin on viimeinkin tajuttu lisätä rasvaa (esim Keiju 15 %). Ja se on ainoastaan hyvä juttu :D

    VastaaPoista
  4. Ainakin tuossa nykyisessä versiossa on palmuöljyä, joka varmasti auttaa sitä pysymään paremmin muodossaan. En tiedä, oliko sitä aikaisemmissa versioissa. Olisin tosin erittäin tyytyväinen (ja ne sademetsien gorillat myös), jos palmuöljyn tilalle keksittäisiin jokin muu jämäköittäjä..

    VastaaPoista
  5. Go green on välillä melko ok, välillä ihan surkeeta löllöö. Viime kesänä se jätti pari kertaa mut niin pahaan pulaan, että en todellakaan enää ikinä aio ottaa riskiä ja käyttää sitä. Ja _parhaimmillaankin_ se pursotettuna lössähtää aika pian. Lähetin viime kesänä palautetta suoraan Ruotsiin, mutta siihen ei ikinä vastattu mitäään. No, minkäs ne sille voi, että tuotemerkkikaupan mukana ei tullu reseptit. Kaikki Go green kermatuotteet pitäis lopettaa, koska ne vaan pilaa vegaanisten maitotuotteitten maineen, koska ne maistuvat pahalta eivätkä toimi mitenkään.

    VastaaPoista
  6. Olen samaa mieltä, että GoGreenin tuotteet muuttuivat vähän huonoon suuntaan siinä vaiheessa, kun niiden valmistaja vaihtui - erityisesti jogurttien ja hieman myös kasvimaitojen kohdalla. Ilmeisesti myös moni muu on tullut samaan lopputulokseen, sillä GoGreenin Jogurtteja ei ole enää saatavilla Suomessa.

    Vispistä olen kuitenkin sitä mieltä, että tämä uusin muutos oli hyvä juttu. Tuo kermavaahto toimii tosi hyvin, jos sen sekaan sulattaa suklaata - mikä on yksi eniten käyttämistäni täytteistä ja kuorrutteista leivonnassa. Ilman suklaan tuomaa tukea tuo kermavaahto ei kuitenkaan valitettavasti pysy kauhean hyvin kasassa, kuten tuolta kuvastakin näkyy. Tuotekehittelyä saisi siis vielä jatkaa.

    Itse pidän eniten Soyatoo!:n soijakermasta maun, rakenteen ja myös isoimman pakkauksen vuoksi. Täytyy toivoa, että myös muut valmistajat oppisivat tekemään samanlaista eläimetöntä kermavaahtoa. Suurin toiveeni olisi, että joku alkaisi maahantuoda vatkattavaa JA makeuttamatonta vegaanista kermaa, kuten tätä http://www.soyatoo.de/uploads/tx_waiviana/cookingcreme_s_01.jpg.

    VastaaPoista
  7. Onko vinkkiä millä saisi Soyatoon riisikermavaahdon jämäkämmäksi, niin että sopisi kakun koristeluun? Soijatuotteet eivät allergian vuoksi sovi :-/ (tuttu kysyy, vinkkasin hänelle maidottomista tuotteista...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. SoyaToo!:n riisivispi on aika paljon löysempää kuin vaikka niiden soijavispi ja oon sen kanssa välillä kyllä taistellut aika paljonkin. Se ei tykkää kauheasti keittämisestä, joten sille ei oikein voi tehdä sellaista agar agar -taikatemppua, jonka teen aina Alpron vispille. (www.kamomillankonditoria.com/2013/01/jamakka-soijavispi.html)

      Sen kanssa voisi ehkä kokeilla sitä, että vaahdottaisi vispin ja keittäisi pienessä nestemäärässä agar agaria ja sekoittaisi sen sitten nopeasti vispin joukkoon. En ole tätä itse testannut, joten en osaa sanoa, kuinka hyvin tuo onnistuu. Mittasuhteita voi katsella tuosta Jämäkkä soijavispi -ohjeesta, jonka tuossa ylempänä linkkasin.

      Olen joskus sekoittanut riisivispin joukkoon sulatettua maidotonta valkosuklaata, joka sitten jäähtyessään saa siitä vähän jämäkämpää. Aika monessa vegaanisessa valkosuklaassa taitaa kuitenkin olla soijaa, joten se ei paljon auta, jos haluaa soijattoman vaahdon.

      Riisivispi toimii parhaiten mulla siten, että vaahdotan sen mahdollisimman kylmänä, laitan kymmeneksi minuutiksi jääkaappiin tai pakastimeen ja vaahdotan sen jälkeen lisää. Mahdollisesti toistan tämän operaation vielä kertaalleen. Tälläkään tavalla riisivispistä ei saa erityisen jämäkkää, mutta sen kanssa on kuitenkin vähän helpompi toimia.

      Kakkua kuorrutettaessa kannattaa kakku ensin kuorruttaa ohuella kerroksella riisivispiä. Tämän jälkeen kakku laitetaan jääkaappiin jähmettymään vähintään kymmeneksi minuutiksi. Ekan kerroksen tarkoituksena on, että se ikään kuin imeytyy hieman kakkuun ja samalla jähmettyy. Tähän ensimmäiseen kerrokseen on sitten helpompi pursottaa riisivispiä, koska se antaa sille hyvän pohjan, johon ankkuroitua.

      Jos riisivispin laittaa kakun sisään, niin silloin kannattaa toimia näin: Levitä täytteet ja riisivispi kakkupohjan päälle ja laita kakku kymmeneksi minuutiksi jääkaappiin. Laita seuraava kakkupohjakerros ja seuraavat täytteet ja laita kakku taas jääkaappiin jähmettymään hetkeksi. Kun riisivispi saa kylmettyä ja jähmettyä aina välillä, niin sen päälle laitettu kakkupohja ei lässäytä sitä niin helposti.

      Jotkut laittavat tomusokeria vispien joukkoon. Koska sokeri sulaa nesteiden kanssa, voi se jopa tehdä vispistä löysempää, jos sitä laittaa vähän. Jos tomusokeria laittaa sitten vähän enemmän, voi siitä tulla liian makeaa.

      Ei oo helppoo! :D

      Poista
  8. Riittääkö tämä annos kinuskikermavaahtoa pellillisen kakkua kuorrutukseen? Täytteeksi tahtoisin mansikka-mustaherukkamoussen mutta makujen puolesta ehkä vadelmamousse toimisi paremmin - mitä mieltä olet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on vanha ohje, ja tämän pystyy tekemään yksinkertaisemmin. Tässä ohje uudempaan versioon:
      http://www.kamomillankonditoria.com/2012/08/kinuskivaahto.html

      Purkillinen soijavispiä riittää mielestäni ihan hyvin, jos tekee yhden kymmenen hengen kakkupohjan eli tuollaisen pellillisen :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu