torstai 2. joulukuuta 2010

Ikkunakeksit


Miltä näyttää maailma, kun sitä katsoo ikkunakeksin läpi? Tässä tapauksessa se näyttää vihreältä! Näistä kekseistä voi tehdä vaikka minkä muotoisia. Jos niihin tekee heti paistamisen jälkeen pienen reiän esimerkiksi pillillä, voi ne ripustaa joulukoristeeksi kuuseen tai ikkunaan.


Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.
Murokeksitaikina (n. 30 keksiä)
  • 1 tl pellavarouhetta
  • 1 rkl vettä
  • 100 g Tummansinistä Keiju-margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
Ikkunakeksejä varten tarvitset lisäksi
  • 7 vihreää tai keltaista Muumitikkaria (tai muita tikkareita, vegaanisia tikkareita löytyy jonkin verran tästa listasta.)
  • Muovipussi
  • Vasara
  1. Sekoita pellavarouhe ja vesi pienessä astiassa.
  2. Vatkaa toisessa kulhossa margariini, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi.
  3. Sekoita pellavarouheen ja veden seos margariinivaahdon sekaan.
  4. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.
  5. Anna taikinan jähmettyä tunnin verran jääkaapissa.
  6. (Jos teet ikkunakeksejä, valmista tikkarimurska tässä vaiheessa. Poista tikkareiden kääremuovit ja laita tikkarit pussiin. Hakkaa tikkarit murskaksi vasaralla.)
  7. Jauhota pöytä ja kaulin ja kaulitse taikina parin millimetrin paksuiseksi levyksi.
  8. Leikkaa muotilla keksejä. Jos teet ikkunakeksejä, leikkaa pienemmällä muotilla keksin keskelle 5 cnt:n kolikon kokoinen kolo. Täytä kolo tikkarimurskalla.
  9. Paista 200 °C n. 7 minuuttia uunin ylätasolla. Varo polttamasta keksejä, sillä palanut tikkari ei maistu hyvältä. Vedä leivinpaperi kekseineen pois uunipelliltä ja anna keksien jäähtyä ennen niiden siirtelemistä.

Keksien kolot saa täyttää kunnolla murskalla. Uunissa keksimurska ensin lätistyy matalaksi ja sitten se kiehuu. Kun keksit ottaa pois uunista, tulee keksikerroksesta litteä.

6 kommenttia:

  1. Ooh, sehän on kuin medaljonki! Ehkä kaunein näkemäni keksi pitkään aikaan :) Onko se sulanut ja uudestaan jähmettynyt tikkarimurska yhtä kovaa kuin alkuperäinen? Tikkari siis? Jännittävää.

    VastaaPoista
  2. Näitähän ois kiva tehä monen värisiä koritsteiksi :)

    VastaaPoista
  3. Kaisa: Kiitos kehuista :) Tikkarimurskasta tulee kyllä samalla tavalla kovaa kuin tikkari. Siitä kannattaa etukäteen huomauttaa, jos aikoo näitä syöttää huonohampaisille ;)

    Pia: Näitä olisi kiva laittaa vaikka ikkunaan roikkumaan. Itselläni on ehkä aikomuksena antaa tällaisia pieniksi lahjoiksi, jos nyt vaikka joulun alla pitää ihmisille antaa lahjoja.

    VastaaPoista
  4. mustikkapöperö: Täytyy kyllä myöntää, että ei ole mun idea. En vaan millään muista, missä oon näitä nähnyt.. Jossain blogissa varmaan joskus :D

    VastaaPoista
  5. Jenkkien Stained Glass Cookies

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu