perjantai 28. tammikuuta 2011

Runebergin tortut (kahdella tavalla)


Runebergintortut taitavat olla niitä leivonnaisia, joista jotkut tykkäävät ja joista jotkut taas eivät missään nimessä tykkää. Syinä runebergintortuista kieltäytymiselle voivat olla karvasmanteli- tai manteliaromi tai sitten se yksinkertainen seikka, että runebergintorttu on perinteisesti liian korkea suhteessa hillon määrään. Jos runebergintortut tekee itse, voi huoletta jättää ikävät manteliaromit pois ja laittaa torttuihin niin paljon hilloa, kuin sielu sietää. Itse tykkään tortuista, joissa on paljon hilloa ja myös sitä manteliaromia.

Huom! Täältä löydät uudemman ja simppelimmän runebergintorttuohjeen:
www.kamomillankonditoria.com/2013/01/runebergin-tortut.html

Blogista löytyy myös gluteeniton ohje runebergintortulle: kamomillankonditoria.com/2012/01/gluteenittomat-runebergin-tortut.html.

Runebergin torttuja voi varioida moneen suuntaan. Olen kirjoittanut resepteihin sulkuihin sen vaihtoehdon, jota suosittelen vasta toisena:
  • Niissä voi käyttää korppujauhoja, murskattuja piparkakkuja tai näitä molempia. Joissakin ohjeissa käytetään jopa murskattua hapankorppua. (Lista vegaanisista piparkakuista löytyy täältä.)
  • Sokerina voi käyttää perussokeria tai fariinisokeria. Suosittelen fariinisokeria, jos et käytä taikinassa piparkakkuja.
  • Manteliaromin voi jättää pois reseptistä, jos ei pidä siitä. Sen tilalla voi käyttää myös jauhettuja aprikoosin sydämiä, jotka muistuttavat maultaan manteleita, mutta ovat niitä kitkerämpiä. Perinteisesti torttuihin kuuluisi karvasmanteliöljy tai -aromi, jota käytetään ihan vain tippa tai kaksi.
  • Maustamattoman soijajogurtin tilalla voi käyttää omenasosetta, mutta omaan makuuni se maistuu lopputuloksessa hieman liian paljon.
Alla on kaksi versiota Runebergin tortuista. Toisessa on käytetty margariinia ja toisessa öljyä, mistä johtuen torttujen leipominen tehdään eri ohjeilla hiukan eri tavoin. Eri tavoin valmistetut tortut eivät juuri eroa toisistaan, mutta huomasin öljyllä tehtyjen torttujen nousseen paistettaessa pikkiriikkisen enemmän kuin margariinilla tehtyjen. Öljyllä leivotut tortut olivat hieman kosteampia kuin margariinilla leivotut.

Jos käytät Runebergin tortuille tarkoitettuja korkeita vuokia, tulee taikinasta neljä torttua. Muffinssivuokia käytettäessä torttuja tulee 6–8.

Runebergin tortut margariinilla
  • 100 g Tummansinistä Keiju-margariinia
  • 1 dl fariinisokeria (tai valkoista sokeria)
  • 1 dl maustamatonta soijajogurttia (tai omenasosetta)
  • 0,5 tl manteliaromia (ei pakollinen)
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl korppujauhoja (tai piparkakkumurskaa tai molempia)
  • 0,5 tl kardemummaa (ei pakollinen, jos käytät piparkakkuja)
  • 0,5 dl mantelijauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  1. Vatkaa margariini ja (fariini)sokeri mahdollisimman kuohkeaksi.
  2. Lisää manteliaromi sekä soijajogurtti ja sekoita tasaiseksi.
  3. Sekoita kuivat aineet ensin yhteen erillisessä kulhossa ja sen jälkeen margariiniseoksen joukkoon.
  4. Jaa taikina Runebergin torttuvuokiin tai muffinssivuokiin ja paista 190 °C:ssa, 20–22 minuuttia. Tortut ovat kypsiä, kun niihin työnnettyyn tikkuun ei jää ulosvedettäessä taikinaa.
  5. Anna torttujen jäähtyä kokonaan ennen niiden täyttämistä ja koristelua.

Runebergin tortut öljyllä
  • 1 dl rypsiöljyä (tai muuta miedonmakuista öljyä)
  • 1 dl fariinisokeria (tai valkoista sokeria)
  • 1 dl maustamatonta soijajogurttia (tai omenasosetta)
  • 0,5 tl manteliaromia (ei pakollinen)
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl korppujauhoja (tai piparkakkumurskaa tai molempia)
  • 0,5 tl kardemummaa (ei pakollinen, jos käytät piparkakkuja)
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 dl mantelijauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  1. Sekoita öljy, fariinisokeri, soijajogurtti sekä manteliaromi.
  2. Sekoita erillisessä kulhossa loput aineet ja lisää ne taikinaan.
  3. Jaa taikina torttuvuokiin tai muffinssivuokiin ja paista 190 °C:ssa, 20–22 minuuttia. Tortut ovat kypsiä, kun niihin työnnettyyn tikkuun ei jää ulosvedettäessä taikinaa.
  4. Anna torttujen jäähtyä kokonaan ennen niiden täyttämistä ja koristelua. 
Tomusokerikuorrutus
  • 1 rkl vettä
  • 2,5 dl tomusokeria
  1. Mittaa vesi astiaan ja lisää puolet tomusokerista. Sekoita tasaiseksi.
  2. Lisää loput tomusokerit erissä ja sekoita tasaiseksi. Kun kuorrute on jämäkkää mutta vielä himpun verran valuvaa, on se valmista.
Torttujen kokoaminen
  1. Kaiverra torttuihin veitsellä kolo hilloa varten. Työnnä veitsen kärki hieman vinosti leivoksen sisään ja leikkaa sillä kartion mallinen pala pois tortusta. Voit halutessasi suurentaa tekemääsi koloa lisää veitsellä, lusikalla tai ehkä helpoiten sormin.
  2. Valmista tomusokerikuorrutus (ohje yllä) ja laita kuorrutus pussiin, josta leikkaat kulman auki. Pursota tekemäsi kolon ympärille tomusokeririnkula.
  3. Täytä kolo vadelmahillolla (tai muulla mielestäsi hyvänmakuisella hillolla).

25 kommenttia:

  1. Itse laitan jo ennen paistoa hilloa torttujen sisään, tekee vaikka sormella vähän koloa taikinaan ja siististi esim pursottaa sinne hilloa.
    Mehevöittää kivasti sitä torttua.
    Koristeluvaiheessa tietty vielä lisää hilloa päälle.

    VastaaPoista
  2. Kiva, että muistutit tästä :) En muista koskaan syöneeni sellaista versiota, joten täytyykin joskus kokeilla sitäkin. Tällä reseptillä tortuista tulee suht meheviä, joten siinä mielessä näihin ei ole välttämätöntä lisätä mehevyyttä etukäteen.

    VastaaPoista
  3. Kiitokset ohjeesta. Tein margariiniversiolla 12 pientä torttua, ja suosio oli varsin suuri. Mainostin ohjetta eteenpäinkin samalla. :)

    VastaaPoista
  4. Hyvä kuulla, että muuallakin on tykätty näistä :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos, tämä oli hyvä ohje! Näistä tuli tosiaan meheviä, laitoin kotitekoista omenahilloa mukaan :) kelpasivat myös ei-vegaaneille, jotka kehuivat kovasti näiden makua ja koostumusta.

    VastaaPoista
  6. Tosi kiva kuulla, että ohje toimii, hanjolein :) Tykkäsin itse näistä niin paljon, että vaikka näitä tuli syötyä parin viikon aikana vähän turhan paljon, tekisi mieli tehdä taas lisää.

    VastaaPoista
  7. Tulipahan tehtyä mangoisia runebergin torttuja. Omenasoseen tilalla mangososetta ja hillona tomusokerilla makeutettua mangososetta. Tuli oikein hyviä maultaan ja koostumukseltaan (tosin ehkä täytteeseen tuli laitettua liikaa tomusokeria). :D

    VastaaPoista
  8. Oi joi! Mango-Runebergit kuulostavat mainioilta :)

    VastaaPoista
  9. Hyvä ohje! Tein öljyversion ja kostutin vielä rommilla maustetulla sokeriliemellä.

    VastaaPoista
  10. Hei hirveän makeanhimon vallassa tekee nyt mieli tehdä runebergintorttuja. Ohjeen kaikki ainekset löytyvät (osa hieman improvisoituina) paitsi mantelijauhe. Osaisitko ehdottaa millä sitä voisi korvata tai voisiko sen vain jättää pois, jos lisää/vähentää jonkun muun ainesosan määrää ohjeessa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mantelijauhe antaa Runebergin tortuille tosi kivan maun, mutta luulisin, että sen voi jättää pois ja korvata sen vaikka puoliksi vehnäjauhoilla ja puoliksi korppujauhoilla.

      Poista
  11. Heips! :) Tein juuri tuon öljyversion näistä ja taikinasta tuli tosi kiinteää (niin että siitä olisi voinut käsin pyöritellä palloja). Olin kuitenkin laittanut oikean määrän kaikkia aineita joten laitoin tortut uunin ja ajattelin että taikina siellä vähän "sulaa" muffinssien tapaan, mutta eipä näytä sulavan... Hyvältä kuitenkin tuoksuu! :) Miten jäykkää taikinasta tuli kun sinä näitä teit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä taikina ei ole samalla tavalla löysää kuin useimmat muffinssitaikinani, joten ehkäpä siitä voisikin pyöräytellä palloja ;)

      Tästä videosta vähän näkee taikinan paksuutta. Ohjetta on hieman päivitetty tästä reseptistä. (Jos et jaksa katsoa koko videota, on taikina valmiina kohdassa 8:20.)

      www.youtube.com/watch?v=VdikRC_Ke2k

      Poista
  12. Kiitos tästä! :) Tosiaan luulin että taikina sulaa uunissa joten lusikoin epämääräisiä kökkäreitä taikinaa muffinssivuokiin ja kun ne sitten uunista otin niin näyttivät aivan samalta kuin sinne mennessä, paitsi vähän ruskeammilta :D Mutta hyvältä kyllä maistuivat!

    VastaaPoista
  13. Kauheasti eivät myöskään kohonneet, tai eivät oikeastaan ollenkaan... Kuuluuko asiaan vai teinkö jotain tässäkin väärin? Hienosti alkoi tämä minun vegaaninen leivontaurani :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä leivonnaiset on silloin hienoimpia, kun ne on persoonallisen näköisiä :)

      Tällä ohjeella tulee sellaisia pinnalta vähän rapeita, mutta sisältä meheviä Runebergin torttuja. Se taikina ei oikein "sula" paistettaessa, vaan jää melko samanmalliseksi kuin uuniin laitettaessa. Sen sijaan sen pitäisi kyllä nousta. Jos käytit paperisia muffinssivuokia ilman muffinssipeltiä, on taikina voinut nousta ikään kuin sivuillepäin.. Eli jos vuoat ovat uunissa levinneet, jolloin taikina on litistynyt, niin kohoaminen ei välttämättä näy. Jos sinulla oli käytössä jämäkät vuoat (silikoni, folio tai amerikan), muffinssipelti tms., niin sitten kyllä ihmetyttää, jos eivät nousseet.

      Hyvä kuitenkin, jos maistuvat hyviltä, sillä se on se tärkein juttu näissä :)

      Poista
  14. No näitähän täytyy kokeilla! ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä on kovasti tykätty :) Täältä löydät kuitenkin pari vuotta tuoreemman reseptin:
      http://www.kamomillankonditoria.com/2013/01/runebergin-tortut.html

      Poista
  15. Osaatko sanoa voiko soijajugurtin korvata kaurajugurtilla? Vai toimiiko leivonnassa jotenkin eri lailla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että voi, vaikka en olekaan testannut sitä juuri näissä :)

      Poista
  16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  18. Tein tortut ilman manteli jauhoja koska ei ollut kotona ja tuli todella hyviä! Teen varmasti uudestaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla :) Kiva, että onnistuivat myös ilman mantelijauhoja!

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu