perjantai 9. joulukuuta 2011

Pähkinäiset spelttiruudut


Tässä ohje joulun makuiselle ja helpolle kuivakakulle, joka paistetaan yksinkertaisesti uunipellillä. Tätä varten ei siis tarvitse rasvailla ja jauhotella kakkuvuokaa tai miettiä, että onko kakku varmasti jo kypsä. Tosin, jos näin haluaa tehdä (tai jos ei halua tosi isoa kakkua, kuten tämä), voi ohjeen puolittaa ja paistaa kakun piirakka- tai kakkuvuoassa.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Pähkinäiset spelttiruudut
Pohja
  • 6 dl kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
  • 2 dl öljyä
  • 2 tl pellavarouhetta
  • 3 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 8 dl puolikarkeita spelttijauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl ruokasoodaa
Pähkinä-muruseos
  • 6 dl pähkinöitä (esimerkiksi saksan- ja hasselpähkinöitä)
  • 2 dl mascobadosokeria (tai fariinisokeria)
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 4 tl kanelia
  • 5 dl täysjyväspelttijauhoja
  • 200 g sulatettua vegaanista margariinia (lista löytyy täältä.)
  1. Levitä uunipellille leivinpaperi ja laita uuni kuumenemaan 190 C-asteeseen.
  2. Sekoita kauramaito, öljy, pellavarouhe, sokeri. suola ja kardemumma. Siivilöi ensin toiseen kulhoon spelttijauhot, leivinjauhe ja ruokasooda, sekoita ne ensin keskenään ja lisää sen jälkeen nesteiden joukkoon. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi uunipellille.
  3. Murskaa pähkinät karkeaksi tai hienoksi rouheeksi tehosekoittimessa tai leivinlaudan päällä veitsellä. Sekoita kaikki muruseoksen ainekset keskenään ja ripottele pohjataikinan päälle suht tasaisesti.
  4. Paista esilämmitetyssä uunissa n. 30 minuuttia eli kunnes leivonnaisen pinta on kauniin ruskea ja siihen työnnettyyn tikkuun ei jää ulosvedettäessä taikinaa. Anna jäähtyä kunnolla, leikkaa annospaloiksi ja nautiskele.

2 kommenttia:

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu